Együtt a gazdaságért!

hazai vállalkozás támogatás

Nagyanyám mesélte, hogy régen mikor tűz ütött ki a faluban, a falu apraja - nagyja ment oltani a tűzet. A közösség egy emberként tevékenykedett, vitték saját vödreiket a kútból merítették a vizet, sorba álltak és adták kézről kézre a vödröket, eloltották a tüzet, újjáépítették a leégett épületeket és támogatták a bajba jutottakat, segítették egymást.

Napjainkban, amikor már sokkal több anyagi és gazdasági javakkal rendelkezünk és több eszköz adott az egyén kezében, hogy segítsük egymást, mégis mindenki a másik embertől várja a megoldást. Ahhoz, hogy a közösség működőképes legyen, mindenkinek saját lehetőségeihez képest támogatnia kellene azokat akik valamilyen téren, hátrányt szenvedtek a korona vírus okozta megszorítások vagy egészségügyi problémák miatt, legyen az idős, fiatal, alkalmazott vagy vállalkozó. Támogatni és védeni kell az időseket, mert náluk van a tudás és a tapasztalat, amivel segítik a jövőnket. Támogatni kell a fiatal generációt, hogy a jövőben is érték-gazdag társadalmat tudjanak teremteni maguknak. Illetve támogatni kell azokat a helyi vállalkozásokat, vendéglátó helyeket akik gazdasági problémákkal küzdenek, cserébe nekik pedig fejlődni kell, és megismerkedni a tőkés gazdasági formákkal. Mindenkinek saját lehetőségeihez képest támogatni és segítenie kell őket és nem arra várni, hogy majd valaki más, az állam vagy a politikusok majd megoldják az összes helyi problémát. Azok az őstermelők, kis-, és középvállalkozások akik bevételük után tisztességesen befizették az elmúlt 10-20 vagy még több év alatt az adókat az államkasszába, ők azok, akik részben megalapozták az ország jelenlegi gazdaságát, biztosították működőképességét és építették a helyi közösségeket. Azok a vendéglátó helyek akik a külföldi turisták itt elköltött pénzéből munkát adtak a környékbeli munkavállalóknak és bevételük egy részét a saját környezetük fejlesztésére fordították, most nem tudják foglalkoztatni alkalmazottaikat, nem tudnak termelni és nem tudnak vásárolni. Sokan közülük kénytelenek vállalkozásaik egy részét vagy az egészet felfüggeszteni, vagy eladni. Azok a gazdasági társaságok, akik nagyobb tőkével rendelkeznek felvásárolják ezeket a helyi vállalkozásokat, illetve a maradék kis vállalkozásokat ellehetetlenítik tevékenységeiktől.

Ezt a folyamatot jól példázza a kereskedelemben megjelenő multik példája. A termékek nagy részét már nem a helyi piacokon szerzik be és a bevételüket nem itthon költik el. Természetesen ez a globális tőkés fejlődésünk ára, így lesz egyre (jobb) több elérhető termék a polcokon. Viszont ez további gazdasági kiszolgáltatottságot eredményezhet és a tőke még nagyobb mérvű összpontosulását.

A tudatos és emberközpontú gazdaságban ezért van szükség arra, hogy ezeket a helyi kis vállalkozásokat, még adott esetekben ellenszolgáltatás nélkül is támogassuk, Tőlük is, és Náluk is vásároljunk. Mivel tisztában kell lennünk azzal, hogy minden vásárlásunkkal pénzszavazatot adunk annak a vállalkozásnak, ahol vásárolunk.

A vásárlások alkalmával az egyének eltudják dönteni, hogy ki vagy kik maradjanak a piacon!

Minden egyes vásárlásunkkal támogatjuk azokat a vállalkozásokat, akiknél elköltjük a pénzünket, és megerősítjük őket, és az őket irányító gazdasági egységeket, szervezeteket tevékenységeik helyességéről.

Illetve ne feledkezzünk el a non-profit szervezetekről sem. Ők azok akik bevételeik többségét kizárólag adományok és támogatások formájában kapják. Ők nem hasznonszerzésből végzik tevékenységüket, és a magyar szervezetek (kivévtel a külföldi, vagy globális célú tevékenységet végzők) a magyar társadalmat segítik. Ők a társadalmunk azon nélkülözhetetlen építőköveik, akik önkéntes munkáikkal sokszor a háttérben, láthatatlan módon építik és működtetik környezetünk. Legyen szó akár oktatásról, egészségügyről, természetvédelemről vagy hitről.

Oltsuk együtt a tüzet!
Építsük együtt a jövőnket!

Támogass egy hazai vállalkozást vagy non-profit szervezetet!
Mert ami egy embernek lehetetlen, az sok embernek semmiség!